Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z kuchni?

Data publikacji: 09-04-2009

W domu mamy otwartą kuchnię. Po smażeniu ryb nie mogę się przez kilka dni pozbyć intensywnego zapachu mimo stosowania okapu oraz odświeżaczy powietrza. I oczywiście wietrzenia. Czy zna Pani jakąś sprawdzoną szybką metodę pozbycia się zapachu kuchni z sypialni inną niż remont?

Najlepiej oczywiście nie dopuścić do powstania takiego brzydkiego zapachu. Jest na to wiele sposobów:

  • Aby usunąć zapach ryb, podczas smażenia wrzuć do oleju kawałki surowego ziemniaka - pochłonie zapach ryby.
  • Po przyrządzeniu ryb w domu nie będzie się unosił nieprzyjemny zapach, jeśli na pustej patelni podgrzejesz nieco octu.
  • Zapach smażącej się ryby będzie mniej intensywny, jeśli do skwierczącego na patelni tłuszczu dodamy parę kropli soku z cytryny.
  • Kiedy ręce "przeszły zapachem" ryby, umyj je w osolonej wodzie lub w wodnym roztworze wody utlenionej (łyżeczka wody utlenionej na szklankę wody). Można też wetrzeć w ręce odrobinę mielonej gorczycy i spłukać .
  • Aby usunąć zapach ryby z patelni należy przetrzeć ją fusami z herbaty
  • Talerze oraz sztućce po rybach, śledziach, cebuli należy na kilka minut zanurzyć w zimnej wodzie z solą, a następnie umyć ciepłą wodą. Będą wówczas idealnie czyste, nabiorą ładnego połysku oraz będą całkowicie pozbawione przykrego zapachu.
  • Aby usunąć nieprzyjemny zapach flądry należy podczas czyszczenia usunąć również skórę z ciemnej strony ryby.
  • Gotując rybę o silnym zapachu (dorsz, flądra, sum, makrela, szczupak) należy dodać dużo warzyw i przypraw oraz na jeden litr wody pół szklanki soku z kiszonych ogórków lub około 50g octu, lub szczyptę imbiry
  • Jeżeli do wody, w której gotujemy rybę wlejemy troszkę mleka, straci ona nieprzyjemny zapach.

Każdy przykry zapach w kuchni - nawet najbardziej przykry - pochłoną ugotowane w małej ilości wody następujące zioła i przyprawy: mięta, pieprz, goździki i majeranek. Po zagotowaniu pod przykryciem należy je gotować odkryte na małym ogniu.

Doskonałym aromaty zatorem jest również skórka z cytryny czy pomarańczy spalona na blasze lub ruszcie piekarnika. Inny sposób - to gotowanie octu w odkrytym rondelku, aż do całkowitego wyparowania. Zamiast gotowania octu w rondelku można zagotować wodny roztwór octu w czajniku. W ten sposób zniknie zapach ryby i ... kamień w czajniku. Zapach ryby zamienimy zapachem octu - nie każdy toleruje zapach octu, więc sposób ten nie spodoba się wszystkim.

Anna Kołacińska-Trzeciak

Doradca domowy

Anna Kołacińska-Trzeciak

Doradca domowy. Prowadzi u nas kącik kobiety zaradnej i samodzielnej. Odpowiada na najtrudniejsze pytania dotyczące codziennego prowadzenia domu. Wszystko co się przyda i pomoże Ci rozwikłać banalne acz uciążliwe problemy.

rozwiń opis