Wiele mam zadaje sobie pytanie: co to jest ten gluten? Dlaczego lekarze kładą nacisk na jego wprowadzanie już u kilkumiesięcznych maluchów? Czy skoro karmię piersią, to powinnam go wprowadzić później? W niniejszym artykule postaram się „odczarować” gluten i pomóc mamom w jego umiejętnym wprowadzeniu do diety najmłodszych.

Gluten – białko pod specjalnym nadzorem

Gluten, to białko roślinne występujące w zbożach takich, jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Należy do grupy alergenów pokarmowych i u niektórych osób może wywoływać nietolerancje pokarmowe lub alergię. Z tego względu powinien być on wprowadzany do diety niemowląt w ściśle określony sposób, zgodnie z aktualnymi wytycznymi dotyczącymi żywienia niemowląt. Alergia na białko glutenowe jest powszechnie zwana celiakią czy inaczej chorobą trzewną. Objawiać się ona może m.in. zaburzeniami w pracy układu pokarmowego, w tym bólami brzucha, czy wzdęciami. Według dotychczasowych doniesień najniższe ryzyko wystąpienia choroby trzewnej występuje wtedy, gdy gluten do diety wprowadzamy w 5-6 miesiącu życia dziecka, ale nie wcześniej i nie później. Przedwczesne lub zbyt późne wprowadzenie  glutenu może zwiększać ryzyko wystąpienia celiakii. Stąd wprowadzanie glutenu do diety niemowląt zostało bardzo ściśle określone w zaleceniach żywienia dzieci w pierwszym roku życia opracowanych przez zespół Ekspertów Krajowego Konsultanta ds. Pediatrii.  

Kiedy, ile i w jakiej formie podawać gluten

Obecnie obowiązujące zalecenia żywienia dzieci w pierwszym roku życia uzależniają sposób wprowadzania kaszek i kleików glutenowych do diety dziecka uwzględniając sposób karmienia malucha. Dlatego mama powinna dostosować wprowadzać podawania kaszki lub kleiku glutenowego w zależności od tego, czy maluch jest karmiony mlekiem mamy czy mlekiem modyfikowanym.

Wiek (miesiące)

Niemowlęta karmione piersią

Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym

5

1 raz dziennie 2-3 g kaszki glutenowej (np.: 1 płaska łyżeczka kaszki Nestle pszenno-owsiana ze śliwką)

-

6

1 raz dziennie 2-3 g kaszki glutenowej (1 płaska stołowa łyżka kaszki, np.: Nestle mleczna manna)

1 raz dziennie 2-3 g kaszki glutenowej (np.: 1 płaska stołowa łyżka kaszki Nestle mleczna manna)

7

Pełna porcja kaszki glutenowej (ok. 150 ml), np.: Nestle mleczna manna)

1 raz dziennie 2-3 g kaszki glutenowej (np.: 1 płaska łyżeczka kaszki Nestle pszenno-owsiana ze śliwką)

8

Pełna porcja kaszki glutenowej (ok. 180 ml), np.: Nestle 5 zbóż z lipą)

1 raz dziennie 6 g kaszki glutenowej (np.:2 płaskie łyżeczki  kaszki Nestle 5 zbóż z lipą)

9

Pełna porcja kaszki glutenowej (ok. 180 ml), np.: Nestle mleczno-pszenna z biszkoptami)

Pełna porcja kaszki (ok. 180 ml), np.: Nestle mleczno-pszenna z biszkoptami)

10

kaszki / kleiki glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki

Jak wprowadzać gluten:

Niemowlęciu, który ma 5-6 miesięcy i jest karmiony jedynie mlekiem mamy, podajemy łyżeczką niewielką ilość kaszki glutenowej rozpuszczoną w odrobinie przegotowanej, letniej wody. Maluchom, które jedzą inne posiłki,  niż mleko mamy, np.: zupki, lub mleko modyfikowane, można dodać tę początkową niewielką ilość kaszki glutenowej do jednego z posiłków (do porcji mleka lub zupki).

Oceń artykuł:
Kategorie: Dietetyk, Układ pokarmowy, Jedzenie, Żywność Dla dzieci, Karmienie piersią, Jedzenie, 5 Miesiąc, Pediatra, Żywność Dla dzieci, 6 Miesiąc, Zdrowie, Jedzenie
Działy: Dom - Ciąża i dziecko, Rossnę - Żywienie,