źródło: teressa - Fotolia.com

Przy suto zastawionym i pięknie nakrytym wielkanocnym stole przyjdzie nam spędzić wiele godzin, biesiadując w gronie najbliższych. Jakie dania przygotować? Najlepiej tradycyjne.

W pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca obchodzimy od 325 roku największe chrześcijańskie święto: Wielkanoc. Stawiamy na stołach koszyczki ze święconym, choć żyjemy w czasach, gdy puste spiżarnie zastąpiły pełne hipermarkety, a 40-dniowy post zamienił się w nieustanne promocje. Wraca wiosna, wraca życie! Zadbajmy o to, aby dekorację stołu utrzymać w tonacji wiosennych kolorów. Wykorzystajmy zieleń rzeżuchy, bukszpanu, żółć i biel pierwszych wiosennych kwiatów: żonkili, tulipanów, forsycji. W drogeriach znajdziemy świeczki, serwetki, stroiki, pisanki, kurczaczki, baranki, zajączki, które możemy wykorzystać do wielkanocnych dekoracji.

Na świątecznym stole powinny znaleźć się tradycyjne potrawy wielkanocne: żurek, pieczona biała kiełbasa, pieczone mięsa, a przede wszystkim jajka w różnych odsłonach i oczywiście ciasta.
Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Żurek wielkanocny

20 dkg białej, surowej kiełbasy, 20 dkg chudego bekonu, 0,5 l zakwasu (dostępny w sklepach spożywczych), 2 marchewki, 1pietruszka, kawałek selera, 1cebula, liść laurowy, 2-3 ziarnka ziela angielskiego, majeranek, 1 łyżka startego chrzanu (może być ze słoika), 1-2 ząbki czosnku, 0,5 szklanki kwaśnej śmietany, około 1,5 l wody, sól, pieprz

Bekon opłukać, zalać zimną wodą, zagotować, dodać obrane i opłukane warzywa oraz przypieczoną nad ogniem cebulę, gotować 30 minut pod przykryciem. Wrzucić przyprawy i białą kiełbasę, gotować 20 minut. Wywar przecedzić, bekon i kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do wywaru, wlać zakwas, dodać chrzan, roztarty czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku, zagotować, na końcu dodać śmietanę. Na talerzach rozłożyć pokrojone na ćwiartki jajka i zalać żurkiem.

Dla urozmaicenia można dodać około 20 dkg pieczarek. Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć na oleju i razem z bekonem wrzucić do żurku.

Biała kiełbasa pieczona

80 dkg białej surowej kiełbasy, 20 dkg cebuli, olej, sól, pieprz

Na patelni rozgrzać olej i ułożyć spiralnie kiełbasę, smażyć z obu stron. Gdy się zarumieni, przełożyć kiełbasę do naczynia żaroodpornego, nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec ok. 15 minut w bardzo gorącym piekarniku. Cebulę obrać, pokroić w plastry i usmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie położyć ją na upieczoną kiełbasę. Podawać na ciepło, najlepiej smakuje z chrzanem.

Oceń artykuł:
Kategorie: Gotowanie, Kucharz, Wypieki i desery, Doradca domowy, Jedzenie
Działy: Kobieta skarbu - Między nami, Świat pomysłów - Kuchnia i przepisy,