źródło: Günter Menzl - Fotolia.com

 Prawidłowe przechowywanie żywności to sztuka, która gwarantuje nam zdrowie, oszczędności i najlepszy smak. Szczególnie jest to ważne, gdy jesteśmy po dużych uroczystościach i zostaje mnóstwo jedzenia.

W lodówce w każdym miejscu jest różna temperatura. Uwzględniając to, możesz przechowywać żywność w optymalnych warunkach. Warto również wykorzystywać plastikowe pojemniki, pergamin, folię aluminiową i woreczki foliowe do przechowywania żywności. Zapewniają higienę
i ułatwiają przechowywanie.


Lodówka – co i gdzie położyć?

Górna półka – temperatura 80C. Przechowujemy tam dżemy, mleko, jogurty („dobre” bakterie rozwijają się w wyższej temperaturze). Na niższych półkach zepsują się szybciej.
Środkowa półka – temperatura 4–50C. To miejsce dla produktów o krótkiej trwałości: twarogi, masło, śmietana, pokrojona wędlina. To jest również właściwe miejsce na szczelnie zakryte naczynia z zimnymi potrawami.
Dolna półka – temperatura 2ºC. Jest najbardziej zimnym miejscem, doskonałym dla świeżego mięsa i ryb.
Dolne szuflady – temperatura około 100C. Miejsce na warzywa i owoce. Panuje tu spora wilgotność (jak w piwnicy). Sałatę i szczypiorek można przechowywać tu nawet kilka dni. Można tu wkładać żółte sery w szczelnych pojemnikach.
Boczne półki – temperatura 10–150C. Idealne dla chrzanu, musztardy, soków, keczupu, oleju roślinnego, jajek


Kilka dobrych rad na temat przechowywania:

  • Gotowych dań (zup, mięs, pierogów) nie przetrzymuj w lodówce dłużej niż 2–3 dni.
  • Produkty przechowuj szczelnie zawinięte lub zamknięte w specjalnym pojemniku (na rynku dostępne są pojemniki próżniowe, które szczególnie długo zachowują świeżość jedzenia).
  • Folia aluminiowa izoluje od powietrza, ale przez to szybciej wytwarza się pleśń. Folia z jednej strony jest błyszcząca, a z drugiej matowa. Błyszcząca strona chroni przez ciepłem, a matowa – przepuszcza je. Chcesz upiec coś na szybko, zawiń danie tak, aby matowa strona folii była na zewnątrz. Jeśli natomiast chcesz zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był ciepły nawet po półgodzinie, upewnij się, że na Pergamin słabiej chroni przed wyschnięciem, zapobiega parowaniui pleśni. Warto pakować w niego wędlinę lub sery, a następnie włożyć do torebki foliowej.
  • Nie mrozimy raczej wędlin (szczególnie pasztetu) oraz serów (z wyjątkiem oscypków) i wyrobów garmażeryjnych. Po rozmrożeniu tracą smaki konsystencję.
  • Zadbaj o to, by jedzenie surowe było oddzielone od gotowego do spożycia. Najlepiej przeznacz na to inne półki.
  • Do pojemnika z chlebem włóż jabłko przekrojone na pół. Chleb będzie dłużej świeży.
  • Wysuszone marchewki lub inne warzywa korzeniowe po włożeniu do zimnej wody na 5 godzin stają się soczyste. Pobierają wilgoć z wody.
  • Resztki wina czerwonego i białego możesz zamrozić np. w plastikowych kubeczkach lub woreczkach na lód. Świetnie nadają się do duszonych potraw i nie musisz otwierać nowej butelki wina, by doprawić danie.

Czego do lodówki nie chowamy?

Niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce. Są to np. egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki i cukinia. Chleb przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje. Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, również powinny być przechowywane
w temperaturze pokojowej. Szybciej dojrzeją, jeśli włożysz je do papierowej torebki.

Oceń artykuł:
Kategorie: Doradca domowy, Doradca domowy
Działy: Dom i dziecko - Czystość w domu, Świat pomysłów - Kuchnia i przepisy,