źródło: Angel_a - Fotolia.com
Piękna, zadbana skóra to marzenie każdej kobiety. Odpowiednia i systematyczna pielęgnacja pozwoli zachować jej naturalny i zdrowy wygląd.
Naturalne oleje roślinne zawierają dużą ilość cennych składników. Stanowią doskonałą bazę w kosmetykach naturalnych. Czy warto je stosować? Jaki mają wpływ na naszą skórę?
Tłuszcze roślinne (oleje) są najczęściej stosowaną grupą surowców naturalnych w preparatach kosmetycznych. Są one mieszaniną wyższych nienasyconych kwasów tłuszczowych i estrów gliceryny. Oleje to ciekłe tłuszcze pochodzenia roślinnego, które w temperaturze pokojowej mają konsystencję płynną. Otrzymywane są z różnych części roślin oleistych (np. z owoców, nasion, pestek czy kiełków).
Oleje zawierają wiele cząsteczek budulcowych podobnych do tych występujących w naszej skórze. Dzięki temu są łatwo przyswajane i wchłaniane.
Najbardziej wartościowe dla skóry są oleje pozyskiwane metodą tłoczenia na zimno. Wysoka temperatura spowodowałaby utratę cennych składników biologicznych oraz witamin.
Jednym z najistotniejszych kryteriów określających przydatność olejów w kosmetyce jest zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nasz organizm nie potrafi ich syntetyzować, dlatego należy je dostarczać z zewnątrz. Niedobór może być przyczyną wielu chorób.
Działając na skórę NNKT powodują wzrost poziomu nawilżenia. Substancje tłuszczowe tworzą na skórze film ochronny i wzmacniają cement międzykomórkowy w naskórku. Tworzą tzw. barierę lipidową. Dodatkowo działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
Wybrane „oleje piękności”:
Olej z awokado – jest surowcem bogatym w NNKT, fosfolipidy, fitosterole i witaminy A, D, E oraz te z grupy B. Dzięki takim składnikom olej z awokado znajduje szerokie zastosowanie w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej. Wykazuje działanie nawilżające i zmiękczające, a także wzmacnia bariery skórne. Tworzy na skórze ochronny film, co zapobiega utracie wody z naskórka. Redukuje drobne zmarszczki, poprawia napięcie i sprawia, że nasza skóra jest bardziej elastyczna. Chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych oraz wolnych rodników. Posiada naturalny filtr ochronny przed promieniami UV. Posiada także właściwości poprawiające kondycję włosów suchych, zniszczonych i farbowanych. Wzmacnia bowiem strukturę włosa i zapobiega kruchości i łamliwości.
Olej arganowy – pełni dużą rolę w kosmetologii. Posiada bowiem największe właściwości pielęgnacyjne. Zwany jest „eliksirem młodości”. Składem przypomina ludzki łój, bowiem zawiera ok. 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym ok. 37% kwasu linolowego (NNKT). Kwas linolowy odrywa bardzo ważną rolę w procesach regeneracyjnych skóry, poprawia elastyczność oraz ułatwia gojenie uszkodzeń. Obecność steroli wykazuje działanie bakteriostatyczne, dzięki czemu olej arganowy stosuje się przy łagodzeniu objawów trądziku młodzieńczego. Dodatkowo olej arganowy bogaty jest w dużą ilość karotenoidów i tokoferoli (wit. E), które chronią naszą skórę przed starzeniem się komórek. Ponadto mają duży udział w walce z wolnymi rodnikami i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Olej arganowy jest głównym składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Głęboko nawilża, ujędrnia i napina skórę. Odbudowuje warstwę hydrolipidową. Przyczynia się również do wzmocnienia włosów
i paznokci.
Olej jojoba – składem przypomina powyższe oleje. Tak jak łój w naszej skórze olej ten zawiera skwalen, dlatego charakteryzuje się wysoką zgodnością biologiczną ze skórą i dzięki temu jest łatwo wchłaniany. Reguluje poziom wydzielanego łoju. Nie wysusza ani nie przetłuszcza skóry. Idealnie ją odżywia i nawilża, przyspieszając regenerację. Wykazuje działanie łagodzące przy łupieżu, egzemach, a nawet łuszczycy. Działa bakteriostatycznie. Stosowany regularnie świetnie wygładza skórę, przez co zmniejsza powstawanie zmarszczek, a także rozstępów. Jest również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, dlatego też chroni przed poparzeniami oraz łagodzi i koi skórę.
Olej kokosowy – dzięki silnym właściwościom odżywczym i pielęgnacyjnym nazywany jest „olejem piękności”. Zawiera ok. 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chętnie używany jako olejek do masażu, a także jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji bardzo suchej skóry, pękającej, a nawet tej uszkodzonej słońcem. Zawiera naturalne przeciwutleniacze. Olej szybko się wchłania nie pozostawiając tłustego filmu i uczucia lepkości na powierzchni skóry. Przenikając w głąb tkanek idealnie zmiękcza skórę i przywraca jej elastyczność. Łagodzi nadmiernie podrażnioną skórę, uspokaja ją i chłodzi. Może być również stosowany do demakijażu oczu i twarzy.
Oleje roślinne są pożyteczne dla naszej skóry. Mogą być stosowane dla każdego rodzaju cery. Zastosowane na noc świetnie zregenerują i odżywią skórę. Zapewnią jej odpowiedni poziom nawilżenia i natłuszczenia. Przywrócą aksamitną gładkość i zdrowy blask.
Kategorie:
Stopy,
Nogi,
Dłonie,
SPA,
Pielęgnacja ciała,
Pielęgnacja rąk,
Piersi,
Brzuch,
Pośladki,
Kosmetolog,
Olejki,
Pielęgnacja,
Masaż