źródło: SIMPLEIMAGE

Co zrobić, kiedy niezapowiedziani goście są tuż, tuż? Zrobić szybkie, ale efektowne przekąski z tego, co mamy w kuchni. Potrzebny będzie kawałek mięsa, aromatyczne przyprawy i wykałaczki. Ich przygotowanie zajmie nam niewiele więcej czasu niż otworzenie wina i zapalenie świec, by stworzyć nastrój na przyjęcie.

1. Czosnkowe zawijańce (dla 4 osób)

Składniki:

  • 10 dużych plastrów szynki (konserwowej lub wędzonej)
  • 1 opakowanie serka kanapkowego naturalnego (np. Hochland)
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Z serków, wyciśniętych dwóch ząbków czosnku i przypraw, poprzez dokładne zmieszanie składników, tworzymy serkowe nadzienie. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Duże plastry szynki kroimy na pół, po czym każdy smarujemy nadzieniem i zawijamy w zgrabny rulonik. Dekorujemy według uznania.

2. Suszone śliwki zapiekane w boczku (dla 4 osób)

Składniki:

  • 20 dużych śliwek kalifornijskich
  • 10 podłużnych plastrów boczku wędzonego lub surowego
  • 20 wykałaczek

Przygotowanie:

Plastry boczku przekrawamy na pół. Najlepiej użyć krojonych cieniutkich plasterków w opakowaniach dostępnych w sklepach. Każdą śliwkę zawijamy w półplasterki boczku i całość spinamy wykałaczkami. Wszystko układamy na blasze i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut do uzyskania rumianego koloru. Podajemy na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

3. Pikantne pulpeciki z tatara (dla 4 osób)

Składniki:

  • 350 g mięsa na tatara (polędwica wołowa lub ligawa, można także użyć gotowych produktów na tatara)
  • 2 łyżki oleju (nie oliwy z oliwek)
  • 1 żółtko jajka
  • 2 średnie cebule
  • 15 pieczarek konserwowych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 kropli sosu tabasco
  • 4-5 ogórków konserwowych w zalewie chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ogórki i cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na drobnej tarce i odsączamy z zalewy. Mięso dokładnie mielimy w maszynce (jeśli mamy gotowy produkt, pomijamy ten krok). Zmielone mięso mieszamy z posiekaną cebulą, pieczarkami, dodajemy olej, żółtko i wszystko mieszamy. Doprawiamy papryką, tabasco, solą i pieprzem do smaku. Kiedy masa jest dobrze rozmieszana i jednolita, formujemy z niej kulki wielkości małych pulpetów. Te z kolei obtaczamy w posiekanych ogórkach z zalewy chili.

Redakcja portalu oczywiście nie mogła zapomnieć o mięsnym jeżu :) 

Oceń artykuł:
Kategorie: Dania z wołowiny, Przekąski zimne, Dania z wieprzowiny, Kucharz
Działy: Świat pomysłów - Kuchnia i przepisy,