Pierwsza Komunia Święta to uroczystość, która wymaga odpowiedniej oprawy. Jedną z ważniejszych spraw, z którymi musimy się zmierzyć jest menu komunijne.

Jeśli przyjęcie urządzamy w restauracji, kłopot z gotowaniem mamy z głowy - ustalamy tylko dania, które chcemy, aby znalazły się na naszym przyjęciu. Problemy zaczynają się wtedy, gdy zapraszamy gości do domu i sami planujemy gotować.  Trudno nam się zdecydować, jakie potrawy przygotować, aby smakowały, ładnie się prezentowały i mieściły się w naszym domowym budżecie.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy układaniu menu:

  • menu powinno być różnorodne. Produkty użyte do przygotowania dań nie powinny się, powtarzać (nie podajemy brokułów do dania głównego, jeśli wcześniej była zupa brokułowa)
  • nie podajemy potraw, które mogą spowodować niestrawność, wzdęcia,
  • unikamy podawania potraw z dużą ilością świeżej cebuli lub czosnku, ponieważ goście po zjedzeniu będą się czuć skrępowani własnym zapachem z ust,
  • zupy wybieramy lekkie, np. zupy krem, barszczyk, rosół, unikamy zawiesistych i ciężkich,
  • wybierajmy dania raczej proste, takie którzy wszyscy lubią, unikajmy kulinarnych eksperymentów,
  • układając menu komunijne musimy także  pamiętać o najważniejszym uczestniku przyjęcia i dzieciach.

Jak poradzić sobie z organizacją przyjęcia komunijnego w domu:

  • dwa tygodnie wcześniej układamy menu i robimy listę zakupów,
  • na kilka dni przed przyjęciem zastanawiamy się nad aranżacją stołu. Pięknie udekorowany stół pozwoli nam stworzyć niezapomnianą atmosferę. Kompletujemy zastawę stołową, kupujemy serwetki,
  • stół ustawiamy w sobotę, nakrywamy obrusem, układamy zastawę stołową i serwetki,
  • część potraw możemy zamówić (np. ciasto), ale jeśli sami pieczemy to dwa dni wcześniej, aby w sobotę zająć się obiadem, przekąskami ewentualnie kolacją,
  • produkty na sałatki kroimy w sobotę, w niedzielę tylko doprawiamy majonezem lub sosami,
  • mięso do obiadu przygotujmy w sobotę, aby w niedzielę tylko odgrzać w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej,
  • w niedzielę skorzystajmy z pomocy kogoś znajomego, kiedy my będziemy w kościele: wstawi ziemniaki do gotowania, mięso do podgrzania itp.
  • przygotowanie potraw musimy wcześniej tak rozplanować, aby w niedzielę mieć jak najwięcej czasu dla dziecka i gości.  

Przykładowe menu

Rosół z makaronem

Młode ziemniaki z koperkiem

Filet z kurczaka z pieczarkami, schab panierowany, udko pieczone

Surówka z marchewki z jabłkiem, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami

Kompot z truskawek

Tort z bitej śmietany z owocami

Ciasto toffi, sernik z czekoladą, szarlotka z bezą

Przekąski:

Schab ze śliwką, rolada z indyka, pasztet wieprzowy z grzybami

Jajka faszerowane wiosenną sałatką

Łosoś na cytrynie

Roladki z szynki z twarożkiem chrzanowym

Sałatka z winogronem i wędzonym kurczakiem

Sałatka caprese

Sałatka nicejska z tuńczyka

Owoce, masło, pieczywo, warzywa sezonowe: pomidor, ogórek,

Oceń artykuł:
Kategorie: Jedzenie, Przyjęcie, Dania z drobiu, Dania z wieprzowiny, Przekąski zimne, Przekąski gorące, Sałatki, surówki, Zupy, Gotowanie, Kucharz, Wypieki i desery
Działy: Świat pomysłów - Kuchnia i przepisy, Świat pomysłów - W wolnym czasie,